ქათამი ტანდურში, რაიტა და ინდური ლავაში

Approved by Natia Jinjolava


ქათამი ტანდურში ედრიან რიჩარდსონი რეცეპტით
1 მთლიანი ქათამი
სოუსი ტანდურისთვის: 1 ლიმონი, 1 ჩ/კ პილპილი, 1 ჩ/კ ზარფრანა (ნამდვილი), 1 ჩ/კ კაიენური ცხარე წიწაკა, 1 ჩ/კ ძირას თესლი მოხალული, 1 ჩ/კ ხმელი ქინძის თესლი მოხალული, 1 ჭ მაწონი, 1 კბილი ნიორი დაჭყლეტილი, ¼ ჭ წვრილად დაჭრილი პიტნა, ¼ ჭ წვრილად დაჭრილი ქინძი, ½ ჩ/კ საჭმლის წითელი ფერის საღებავი
რაიტასთვის: ½ საშუალო ზომის კიტრი, ½ კბილი ნიორი დაჭყლეტილი, ½ პამიდორი, ¼ ჭ წვრილად დაჭრილი პიტნა, ¼ ჭ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში
პური ნაანისთვის: ¾ ჩ/კ მშრალი საფუარი, ¾ ჩ/კ თბილი წყალი, 250 გრ ფქვილი, ¼ ს/კ მარილი, 280 მლ ოთახის ტემპერატურის წყალი, extra-virgin ზეითუნის ზეთი, 2 კბილი ნიორი წვრილად დაჭრილი, 1 ს/კ მსხვილი მარილი
ქათამი ორივე მხრიდან ჩაჭრათ ხერხემლის გასწვრივ და ამოვაჭრათ ხერხემალი. დავჭრათ პატარა ნაჭრებად. ნაჭრები რამდენიმე ადგილას ღრმად ჩავჭრათ, უკეთესად რომ ჩამარინადდეს. ქათმის ნაჭრებს დავაწუროთ ლიმონი წვენი და მოვაყაროთ მარილი და კარგად დავზილოთ.  
პილპილი, ზაფრანა, კაიენური წიწაკა, ძირა და ქინძი დავფქვათ. ჯამში მოვათავსოთ იოგურტი, ნიორი და დაფქული სანელებლები, დავუმატოთ პიტნა და ქინძი და წითელი ფერის საღებავი და კარგად გადავურიოთ ერთმანეთში. მიღებული სოუსში კარგად ამოვგანგლოთ ქათმის ნაჭრები, თავზე დავაფაროთ და შევდგათ მაცივარში 12-24 საათით.
ქათამი რომ ჩამარინადდება, წამოვაწცვათ შამფურზე (ძვალთან ახლოს გავუყაროთ), შამფური შემოვდგათ მაღლბორტიან ცეცხლგამძლე საცხობ ფორმაზე ან ტაფაზე და შევდგათ 200°C-მდე გახურებულ ღუმელში 15-20 წუთით ან შევწვათ გრილზე. კარგად დავბრაწოთ.
რაიტას მოსამზადებლად გავხეხოთ კიტრი, დავუმატოთ ნიორი. პამიდორს გავაცალოთ თესლი და დავჭრათ წვრილად. დავუმატოთ პიტნა, ოხრახუში და მაწონი. შევამარილოთ, შევაპილპილოთ, კარგად მოვურიოთ და შევდგათ მაცივარში.
პური ნაანისთვის საფუარი და თბილი წყალი პატარა ჯამში გადავურიოთ ერთმანეთში და გავაჩეროთ 10 წუთი. ფქვილი და მარილი ჩავყაროთ დიდ ჯამში. ჩავასხათ ოთახის ტემპერატურის წყალი და 1 ს/კ ზეითუნის ზეთი. დავამატოთ საფუარიც და მოვზილოთ ცომი. გადავიტანოთ ფქვილმოყრილ მაგიდაზე და ვზილოთ 5-10 წუთი, სანამ ცომი რბილი და ელატიური არ გახდება. დიდი ზომის საცხობ ფირფიტას მოვაყაროთ ფქვილი და მოვასხათ ცოტაოდენი ზეითუნის ზეთი. ცომი გავაბრტყელოთ და მივცეთ ოვალური ფორმა. საბრტყელებლით გავაბრტყელოთ 30X45 სმ-ზე და გადავიტანოთ საცხობ ფირფიტაზე. გადავაფაროთ ჩაის ტილო და დავდგათ თბილ ადგილას - 1 საათი ვაცალოთ ამოსვლა. გავახუროთ ღუმელი 180°C-მდე. ცომი თითით დავჩხვლიტოთ (მთლად ნუ გახვრეტთ) და გამოვაცხოთ 10-15 წუთი. გადავუსვათ ნიორიანი ზეითუნის ზეთი ან კარაქი.
ჭამის წინ ქათამს ლიმონის წვენი მოვაწუწოთ და მოვაყაროთ დაჭრილი ქინძი. მივირთვაათ რაიტასთნ და ნაანთან ერთად.



საუკეთესო სურვილებით, თქვენი მერი პოპინსი

0 კომენტარი.:

Post a Comment