დესერტი მარწყვით - აურზაური სალხინეთში

Approved by Natia Jinjolava


ამ ბოლო დროს ბრიტანული სამზარეულოს თაყვანისმცემელი გავხდი, სამზარეულოსი, რომელიც უგემური კერძების ნამდვილ ჩემპიონად ითვლება და ნახევარი მსოფლიო დასცინის. მიუხედავად ამისა, რამდენიმე კერძი მართლაც ძალიან გემრიელი აქვთ და განსაკუთრებულად ხილის დესერტები და მობრაწულები. ჩემს ფავორიტებს შორის გამორჩეული ადგილი უკავია „აურზაურს იტონში“, რომლის რეცეპტიც შარშან უკვე გაგაცანით და რომელიც მარწყვით, გამომცხვარი ბეზეთი და ათქვეფილი ნაღებით მზადდება. მე ამ კერძის საკუთარი ვერსია შევქმენი - შვეიცარიული ბეზეთი, ინგლისური მოხარშული კრემით და გორის მარწყვით. ჩვენმა კლუბი წევრებმა ჩემს ნახელავს სახელწოდება გაინჯვისთანავე გადაუქართულეს და აურზაური სალხინეთში უწოდეს. ერთი სიტყვით:

აურზაური სალხინეთში
6 პორცია
კრემისთვის: 500 მლ რძე, 4 კვერცხის გული, 150 გრ შაქარი, 75 გრ ფქვილი, ვანილის შაქარი
ბეზესთვის: 4 კვერცხი ცილა, 300 გრ შაქარი
მარწყვის პიურეთვი: 500 გრ მარწყვი, 250 გრ შაქარი
მოსართავად: 1 ფილა მწარე შოკოლადი, 75 გრ მოხალული ნიგოზი დაჭრილი, 18 ცალი მაწყვი (შეიძლება რამდენიმე ალუბალიც)
ბეზესათვის ცეცხლზე შემოვდგათ 1/3-ზე წყლით სავსე დიდი ქვაბი. ამ ქვაბში კარგად რომ ჯდება, ისეთ ჯამში ჩავასხათ კვერცხის ცილა და ჩავაყაროთ შაქარი. წყალი რომ ადუღდება, ცილიანი ჯამი შემოვდგათ წყლის აბაზანაზე (ჯამის ფკერი მდუღარე წყალ არ უნდა ეხებოდეს) და ვთქვიფოთ დაახლოებით 10-15 წუთი (ბეზე გამოსაცხობად თუ გინდათ, 10 წუთიც ყოფნის, ტორტის ან ნამცხვრის მოსართავად მთელი 15 წუთი უნდა. რაც უფრო მეტხანს თქვეფთ, გაციებული ბეზე უფრო მაგრად „ხმება“). თუნუქის ფორფიტაზე დავაფინოთ პერგამენტის ქაღალდი დავასხათ მოხარშული ბეზე და მოვასწოროთ. ძალიან დაბალ ცეცხლზე გამოვაცხოთ ოდნავ კარგამოღებულ ღუმელში. სადღაც საათნახევრის შემდეგ მოვაკითხოთ, ბეზე ღიაკრემისფერი რომ გახდება და გახმება, მზადაა. გამოვიღოთ და გავაგრილოთ.
საკონდიტრო მოხარშული კრემის დასამზადებლად რძე დავადგათ ასადუღებლად. მანამდე ათქვიფთ შაქარი და კვერცხის გულები. კარგად რომ აითქვიფება, დაუმატთ ვანილი და ფქვილი. რძე, როგორც კი ბუშტებს გაიკეთებს (ნუ აადუღებთ), გადმოდგთ ცეცხლიდან და წვრილ ნაკადად, მორევა-მორევით ჩაათქვიფთ გოგლი-მოგლში. კვერცხიანი ქვაბი შემოდგთ ცეცხლზე და ურიოთ, სანამ არ შესქელდება. გადმოდგთ და გავაგრილოთ. შეეცადეთ კრემი არ აგიდუღდეთ, თორემ კვერცხი მოიხარება და კრემს ერბოკვერცხის სუნი აუვა.
გარეცხილი მარწყვები გავჭრათ შუაზე, ჩავყაროთ სქელძიარიან ქვაბში, დავაყაროთ შაქარი და შემოვდგათ საშალოზე დაბალ ცეცხლზე (შეგიძლიათ სულ ცოტა წყალი დაუმატოთ). ვხარშოთ დაახლოებით 10-15 წუთი. გადმოვდგათ ცეცხლიდან და გავაგრილოთ.
შოკოლადი გავადნოთ და მოსართავად გადანახული მთელ-მთელი მარწყვები (ალუბლებიც) ამოვავლოთ. დავალაგოთ ცხიმწასმული ალუმინის ფოლგაზე ან ლანგარზე და მაცივარში შევდგათ, შოკოლადი რომ გამაგრდეს.
ჭამის წინ ფართო ჯამში ერთ პორციად ან ლამაზ ჭიქებში ცალ-ცალკე პორცებად ჩავყაროთ დამტვრეული ბეზე, მოვასხათ კრემი, მერე მარწყვის პიურე, მერე ისევ კრემი, ისევ ბეზე, ზემოდან ისევ კრემი და ცოტაოდენი მარწყვი. მოვრთოთ შოკოლადიანი მარწყვებით და მოხალული ნიგვზით და გემრიელად მივირთვათ.

საუკეთესო სურვილებით, თქვენი მერი პოპინსი

0 კომენტარი.:

Post a Comment