1.5.11
ვარიაციები ლაზანიას თემაზე
Approved byამ მშვენიერი კერძის უამრავი ვარიანტი არსებობს, ხორცით, ბოსტნეულით, ორივეთი ერთად... ჩვენი აჩმა ავიღოთ, კლასიკური ლაზანიას ვარიანტია, ოღონდ ყველით. და კიდევ ერთი: საზრიანმა იტალიელებმა მოიფიქრეს და ცომი გაახმეს. ანუ, ყოველ ჯერზე ცომის მოზელვით აა მერე მისი ხარშვით თავს არ იწუხებენ: წინასწარ ამზადებენ (დიდი ხანია ქარხნულად), მაკარონის პრინციპით ახმობენ და ცხოვრებას იადვილებენ. სხვათა შორის, აჭარლებიც, აჩმის ფენებს არა, მაგრამ სინორის ცომს აშრობენ და ისე ინახავენ, რაც ძალიან მოხერხებულია. მართალია, ჩვენი სუპერმარკეტები ლაზანიას ფირფიტებით მაინცდამაინც არ გვანებივრებენ (ისეთ ფართო არჩევანზე აღარ ვლაპარაკობ, როგორიცაა ისპანახიანიანი, შესუნელებული ან ტომატიანი ფირფიტები), მაგრამ შიგადაშიგ შეიძლება გაგიმართლოთ და აღმოაჩინოთ. ასეთ „ბედნიერ“ მომენტში, მე პირადად, ეს კერძი ისე მიყვარს, მაკარონის ვადის ხანგრძლივობის მიხედვით, მთელ მარაგს ვასაწყობებ. თუ არა და, შეგიძლიათ ცომიც მომზადოთ, ქვევით მის რეცეპტსაც გთავაზობთ.
მერი პოპინსის ლაზანია
1 პაკეტი ლაზანიას ფირფიტები, 300 გ შერეული ხორცის ფარში, 100გ ბეკონი 2 თავი ხახვი, 300 გ ჭყინტი ყველი, 1 ქილა დაკონსერვებული პამიდორი, 300 გ ისპანახი, 2-3 ცალი ყაბაყი ან ცუკინი, 3-4 კბილი ნიორი, 100 გ გახეხილი ყველი პარმენზანი, მწვანე ხახვი, კამა, პილპილი, ორეგანო, მარილი.
ლაზანიასთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ როგორც სპეციალური ფორმა, ასევე აჩმის ე.წ. „ჟაროვნა“. ჩემი რეცეპტი აჩმის ფორმის ნახევარზეა გათვლილი (მოგეხსენებათ, მასეთებიც არსებობს). მოკლედ, ტაფაზე ცოტაოდენ ზეთში მოთუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და ბეკონი, ხახვი გამჭირვალე რომ გახდება დაუმატეთ ფარში, მარილი, პილპილი, ორეგანო და დახრაკეთ კარგად. მეორე ტაფაზე დაბრაწეთ რგოლებად დაჭრილი ყაბაყი, დაუმატეთ პამიდორი და ისპანახი, ცოტა ხანი თუშეთ. ბოლოს ჩაამატეთ წვრილად დაჭრილი მწვანე ხახვი, კამა და მარილი. შეგიძლიათ დაუმატოთ სოკოც. ჯამში დაფშვენით ყველი, მარილი თუ აკლია დაუმატეთ, და გადაურიეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი და პილპილი. ვისაც ცხარე გიყვარ, ყველა ფენაში შეგიძლიათ ჩააყაროთ წიწაკა.
აიღეთ აჩმის ფორმა და ფსკერზე 1 ფენად დაალაგეთ ლაზანიას ფირფიტები, ზემოდან გაანაწილეთ ფარშის ფენა, მერე ისევ ლაზანიას ფირფიტები, მერე ყველის ფენა, მერე ისევ ლაზანიას ფირფიტები დაალაგეთ და ზემოდან მოასხით პამიდვრიანი და ყაბაყიანი ფენა. სულ თავზე დალსალაგებელ ფირფიტებს, სანამ დავალაგებ (თავის დასაზღვევად), სულ ნახევარი წუთთ მდუღარე წყალში ვალბობ. მოკლედ, ბოლოს დააწყვეთ ლაზანიას ფირფიტები და თავზე მოაყარეთ პარმეზანი. ასევე თავის დასაზღვევად, ცომი რომ კარგად მოიხარშოს, გვერდებში ჩაასხით ცოტა ბულიონი ან ანადუღარი წყალი. შედგით ღუმელში საშუალო ცეცხლზე და აცხვეთ სითხის ამოშრობამდე და პარმეზანის დაბრაწვამდე.
კიდევ ერთი რჩევა, ლაზანია შეგიძლიათ ჩემს მიერ შემოთავაზებული ნებისმიერი ერთი ფენით გააკეთოთ, მე უბრალოდ, ასეთი კომბინირებული მიყვარს. ახლა კლასიკური რეცეპტები:
ლაზანია ხორცით
გულსართისთვის: 2 თავი ხახვი, 2 ცალი სტაფილო, ბოლქვიანი ნიახურის 2 ღერი, 100 გ ბეკონი, 300 გ შერეული ხორცის ფარში, 50 გ კარაქი, ½ ჭ წითელი ღვინო, 1 ½ ჭ საონლის ხორცის ცხელი ბულიონი, 1 ს/კ ტომატ-პასტა, მარილი, პილპილი, 125 მლ ცხელი რძე, დანის წვერზე ჯავზის კაკალი (მუსკატის კაკალი)
სოუსი „ბეშამელისთვის“: 50 გ კარაქი, 50 გ ფქვილი, 500 მლ რძე, მარილი და პილიპილი, დანის წვერზე ჯავზის კაკალი.
ცომისთვის: 300 გ ფქვილი, 3 კვერცხი, 1 მწიკვი მარილი, 4 ლ წყალი, 1 ჩ/კ მარილი, 1 ს/კ მცენარეული ზეთი
ზმოდან მოსაყრელად: 200 გ ყველია მოცარელა, 4 ს/კ გახეხილი ყველი პარმეზანი, 2 ს/კ კარაქი.
ხახვი გავფცქვნათ, სტაფილო გავხეხოთ, ნიახური გავრეცხოთ და გავშროთ. ბოსტნეული და ბეკონი წვრილად დავჭრათ და გადავურიოთ ფარშს. ქვაბში გავადნოთ კარაქი, და ამ კარაქში მოვხრაკოთ ფარში. ფარშს ვურიოთ ხორცის გაუფერულებამდე.მერე ჩავასხათ წითელი ღვინო, ქვაბს თავს ნუ დავახურავთ და სითხე რომ ამოორთქლდება, ჩავამატოთ 1 ჭ ცხელი ბულიონი და ვხარშოთ დაბალ ცეხცხლზე,ბულიონის ამოშრობამდე. დარჩენილ ბულიონში გავხსნათ ტომატ-პასტა და ჩავურიოთ ფარშში. ჩავაყაროთ მარილი და პილპილი. დავასხათ რძე და ვხარშოთ ხორცის რაგუ დაახლოებით 1,5 საათი ძალიან დაბალ ცეცხლზე. შიგადაშიგ მოვურიოთ.
სოუსი „ბეშამელისთვის“ პატარა ქვაბში გავადნოთ კარაქი, და ამ კარაქში მოვხალოთ ფქვილი გაყვითლებამდე. მერე ჩავუმატოთ რძე და განუწტყვეტლივ ვურიოთ. დავუმატოთ მარილი, პილპილი და ჯავზის კაკლის ნაფხვენი. ვადუღოთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში.
ფქვილის, კვერცხის, მარილისა და ცოტა წყლისგან მოვზილოთ რბილი და ელასტიური ცომი. დავაგუნდაოთ, გავახვიოთ დანამულ ჩაის ტილოში და გავაჩეროთ 1 საათით. ცომი დავყოთ პორციებად და გავაბრტყელოთ თხელ 15X7 სმ-ს ფირფიტებად ფქვილმოყრილ დაფაზე. ზეთიანი და მარილიანი წყალი ავადუღოთ და 4-4 ცალი ფირფიტა ვხარშოთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში. მოხარშული ფირფიტები დავალაგოთ ჩაის ტილოზე (ერთმანეთზე არ დადოთ, დაეწებება!). მოცარელა დავჭრათ წვრილად. ღუმელი გავაცხელოთ 180°C-მდე. ფორმას წავუსვათ კარაქი. ფსკერზე დავაფინოთ ცომის ფირფიტები. ზემოდან გავანაწილოთ ფარში. მოვასხათ სოუსი. მოვაყაროთ მოცარელა, სულ ბოლოს მოვაყაროთ პარმეზანი და პილპილი. თავზე დავალაგოთ კიდევ ერთი ფენა ცომი და გავიმეორეოთ იგივენაირად - ფარში, სოუსი, მოცარელა, პარმეზანი, პილპილი. ზემოდან დავფაროთ ბოლო ფენა ცომით, მოვასხათ დარჩენილი სოუსი და მოვაყაროთ დარჩენილი პარმეზანი და მთელ ზედაპირზე გავანაწილოთ კარაქის ნაკუწები. გამოვაცხოთ 30-40წუთის განმავლობაში, ოქროსფერი ქერქის გაკეთებამდე.
ლაზანია ისპანახით
700 გ ისპანახის ფოთოლი, 500 მლ წყალი, 4 ს/კ კარაქი, 50 გ ფქვილი, 250 გ რძე, თითო მწიკვი გახეხილი ჯავზის კაკალის ნაფხვენი (მუსკატის კაკალი) და თეთრი პილპილი, 100 გ რომელიმე ცხიმიანი ყველი, 100 გ ყველი ბრინზა, 2 მსუქანი და ხირციანი პამიდორი, 250 გ ლაზანიას ცომი (ან მზა ფირფიტები), 2,5 ლ წყალი, 1 ჩ/კ მარილი, 1 ს/კ ზეითუნის ზეთი, ½ ჩ/კ ხმელი ორეგანო.
ისპანახი გადავარჩიოთ, გავრეცხოთ და 2 წუთის განმავლობაში მდუღარე მარილიან წყალში მოვხარშოთ. ამოვიღოთ, გადავწუროთ და გავაშროთ. გავაცხელოთ კარაქი. კარაქში მოვხალოთ ფქვილი ყვითელი ფერის მიღებამდე, ჩავუმატოთ რძე და ცოტა ისპანახის ნახარში. თეთრ სოუსს დავუმატოთ მარილი, ჯავზის კაკალი და თეთრი წიწაკა. სოუსში ჩავაყაროთ ცხიმიანი ყველის ნატეხები. ბრინზა და პამიდვრები დავჭრათ პატარა კუბიკებად. ცომი პორციებად მოვხარშოთ მარილიან და ზეთიან წყალში და შემდეგ შესაშრობად დავალაგოთ ჩაის ტილოზე. ღუმელი გავახუროთ 200°C-მდე. ფორმას წავუსვათ ზეითუნის ზეთი. ფსკერზე დავაფინოთ ცომის ფირფიტები ერთ ფენად, ზემოდან გავანაწილოთ ფენებად ისპანახი, პამიდორი, ყველი და ორეგანო. თავზე მოვასხათ თეთრი სოუსი. მერე ისევ ცომის ფენა, ისპანახი, პამიდორი, ბრინზა ორეგანო, სოუსი. ბოლო ცომის ფენას მოვასხათ ბლომად სოუსი. გამოვაცხოთ 30 წუთის განმავლობაში.
გემრიელად მიირთვით!
საუკეთესო სურვილებით, თქვენი მერი პოპინსი
0 კომენტარი.:
Post a Comment