2.10.12
Blutwurst... Bokwurst... Bratwurst...etc.
Approved by
ამას წინათ, თბილისის ერთ-ერთი საკმაოდ პოპულარული ლუდის
ბარის მენიუში ჩემმა მეგობარმა ფრიად დამაინტრიგებელი სათაურის კერძებიზე მიმითითა: სოსისი ფრანკფურტერი
და სოსისი ფრანკფურტერი ბავარიულად... ფრანკფურტერი გასაგებია, მაგრამ ეს ბავარიულად
რაღას უნდა ნიშნავდეს? დაახლოებით იგივეა აჭარული ხაჭაპური ქუთაისურად ან გურული
ღვეძელი (შეცდომა არ გეგონოთ, გულრულ ღვეზელს ღვეძელი ქვია გურულად) ზუგდიდურად რომ არსებობდეს.
და, უცებ მივხვდი, რომ გერმანული ძეხვეულის საყიდლად
„შინჰოფერში“ კი დავდივარ დიდის ამბით და ჩემი ფავორიტებიც მაქვს, მაგრამ რეალურად
გაგებაში არ ვარ რას ვჭამ - ანუ არ ვიცი რისგან მზადდება ჩემი საყვარელი ძეხვები.
უკვე
ათასჯერ ნაცად ინტერნეტს მივმართე და ცნობილი მეძეხვის თუ მესოსისეს და არაერთი კულინარიული
წიგნის ავტორის, ბრიუს აიდელსის „Complete
Sausage Book“-ს გადავაწყდი.
აიდელსი გვამცნობს, რომ გერმანელი მეძეხვეები ძალიან
ფრთხილად ეკიდებიან ძეხვის შესუნელების საკითხს - ძირითადად თეთრ და არა შავ პილპილს
ხმარობენ და კიდევ ჯავზის კაკალის ყვავილს. მერე რეგიონიდან და თავად მეძეხვის გემოვნებიდან
გამომდინარე უმატებენ ძირას, ხმელ ქინძს, ილს, მაიორანს, ქონდარას, სალბს, კვლიავს,
ნიორსა და მიხაკს.
Blutwurst-ი
წვრილად დაჭრილი და მოხრაკული ღორის ქონისა და სისხლისაგან მზადდება. სისხლიანი ძეხვებს სხვადასხვანაირად,
ცივად და ცხლადაც მიირთმევენ. ყველაზე დელიკატესური Blutwurst-ი კი დაკეპილ ხორცს, სისხლს
და შებოლილი ენის კუბიკებს შეიცავს.
Bokwurst-ი
ცხიმიანი, თითქმის თეთრი ფერის ძეხვი თუ კუპატი ძალიან წვრილად გატარებული ღორისა და
ხბო ხორცისგან შედგება და პრასით და მწვანე ხახვითაა შეკმაზული.
Bratwurst-ის
სახელი, აიდელს თუ ვენდობით, ფერმერის ძეხვს ნიშნავს და როგორც უმი, ასევე შებოლილიც
შეიძლება იყოს. ძირითადად ღორის ხორცისგან მზადდება, მაგრამ ხანდახან ხბოსაც ურევენ
ხოლმე.
Cervelat-ი ყველაზე მძაფრად
შესუნელებული შებოლილი გრძელი ძეხვია. ჭამენ ცივადაც და ცხლადაც და გარდა იმისა, რომ
ცალკეც მიირთმევენ, სერველატი არაერთი გერმანული კერძის შემადგენელი ნაწილია.
Frankfurter-ი, როგორც „სათაურიდან“
ხვდებით ფრანკფურტული ოსისია, ღია ფერისაა და გრძელი, ვიწრო და მორკალური ფორმით გამოირჩევა.
ფრანკფურტერის მთავარი თავისებურება კი ის გახლავთ, რომ ღორის ხორცს ცხვრის ნატურალურ
ნაწლავებში ტენიან. როგორც აიდელსი ამბობს, სწორედ ეს აძლევს ფრანკფურტერს დანარჩენი
სოსიებისგან ასე განსხვავებულ და განუმეორებელ გემოს.
და ბოლოს, Knockwurst (Knackwurst)-ი
ცხიმიანი, შებოლილი ძეხვია, რომელიც უმეტესად ღორისა და ხბო ხორც შეიცავს და ნიორის
მძაფრი გემო აქვს.
თითქმის ყველა ძეხვი ან სოსისი (იშვიათი გამონაკლისის
გარდა) შეგიძლიათ მოხარშოთ, შეწვათ, გრილზე დაბრაწოთ, ტაფაზე მოხრაკოთ ან ღუმელში შეაცხოთ.
გარნირს რაც შეეხება, ლუდზე და კიტრის მწნილზე რა მოგახსენოთ და გერმანული მოხარშული
კარტოფილის სალათის რეცეპტი ხვალ ჩემზე იყო.
საუკეთესო სურვილებით, თქვენი მერი
პოპინსი
0 კომენტარი.:
Post a Comment