24.12.12
ყველაზე, ყველაზე საშობაო სასმელი, რომელსაც ქართველები საერთოდ არ ვსვამთ
Approved by
არა, არც მთლად ისეა, საქმე რომ გაგონილიც არ გქვონდეს,
მაგრამ უცხოელების ასე საყვარელ და ასე საშობაო „ეგ-ნოგს“ ანუ ჩვენებურად „გოგლი-მოგლს“
ჩვენ არ ვსვამთ - ვჭამთ და ისიც რატომღაც მარტო ბავშვობაში. მერე კი მის არსებობას,
საკუთარი შვილის ან შვილიშვილის შეძენამდე სამუდამოდ ვივიწყებთ.
უცხოელები კი, მთელი საშობაო სამზადისის, შოფინგის,
ფუსფუსისა და რია-რიისთვის ჯილდოდ საკუთარ თავს ნაზი, ტკბილი და ალკოჰოლიანი გოგლი-მოგლით
ასაჩუქრებენ. თავად დასალევი გოგლი-მოგლის წარმოშობის ისტორიას დიდ ბრიტანეთში, დედოფალი
ელისაბედის ეპოქამდე მივყავართ - იმ პერიოდის წიგნებში, მართალია სხვა სახელით, მაგრამ
ვისკის, რომის, კონიაკისა და ბრენდის ეგ-ნოგის არაერთი რეცეპტია შემონახული, რომლებსაც
ხანდახან შაქრის ნაცვლად გოგრის ჩირითაც კი ატკბობდნენ.
მიუხედავად იმისა, რომ „ეგ-ნოგის“ სახელის წარმოშობის
ეტიმოლოგიას სპეციალისტები „Egg
and Grog“-ის („კვერცხი და გროგი“) შემოკლებაში ხედავენ, ეს
უგემრიელესი კოქტეილი მიუხედავად ალკოჰოლს შსოლიდური დოზისა, იმდენად კარგ ხასიათზე აყენებს
ყველას, რომ კონკრეტულად საშობაო-საოჯახო სასმელად ითვლება და მას მხოლოდ სახლში ან
მეგობრების ვიწრო წრეში სვამენ.
საშობაო
გოგლი-მოგლი
დაახლოებით 20 პორცია
6 მსხვილი კვერცხი, ¾ ჭ შაქარი, 3 პაკეტი ვანილის შაქარი,
1 ლ ნაკლებად ცხიმიანი ნაღები, 1 ჭ ბრენდი, 2 ჭ ბურბონი ან მუქი რომი, 1 ჩ/კ ახალგახეხილი
ჯავზის კაკალი (მუსკატი)
კვერცხის გულები და შაქარი ვთქვიფოთ გათეთრებამდე. შაქარი
ბოლომდე რომ გადნება დავუმატოთ ვანილის შაქარი, ნაღები და ალკოჰოლი. შვდგათ მაცივარში
ჩასაცივებლად მინიმუმ 3 საათით. დალევის წინ,
კვერცხის ცილებისგან ავთქვიფოთ ბეზე და ფრთხილად გადავურიოთ გოგლი-მოგლში. ჩავასხათ
სახელურიან პუნშის ჭიქებში და ზევიდან თითო მწიკვი გახეხილი ჯავზის კაკალი მოვაყაროთ.
საუკეთესო სურვილებით, თქვენი მერი
პოპინსი
0 კომენტარი.:
Post a Comment