26.1.11
შოკოლადიანი ტკბილეული ცხობის არმოყვარულთათვის
Approved byგამახსედა, ბავშვობაში მე და ჩემი და ხშირად „ვვარჯიშობდით“ სამზარეულოში და კულინარიულ ექსპერიმენტებს ვდგამდით. რამდენი პროდუქტი და ქვაბი პირდაპირ ნაგვის ურნაში გადავუშვით, არა იმიტომ რომ არ გამოგვივიდა, უბრალოდ, „რამე“ გაზზე შემოვდგით და... დაგვავიწყდა. ამიტომ დღეს მენიუშია ის საკონდიტრო ნაწარმი, რომელსაც არც ბევრი დრო, არც გამოცხობა და არც შეფ-მზარეულობის სტატუსი სჭირდება.
„კარტოფილი“
ვანილის ტკბილი ორცხობილა (ან ფხვიერი „პეჩენია“) 300 გრ, რძე ½ ჭიქა, შაქარი ½ ჭიქა, კარაქი 100-150 გრ, ვანილინი ან ვანილის შაქარი გემოვნებით, წითელი ღვინო, რომი ან კონიაკი გემოვნებით, კაკაო 3-4 სუფრის კოვზი, დაფხვნილი ნიგოზი ან თხილი (სურვილისამებრ)
ორცხობილა დააბლენდერეთ ან ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ, დაფხვნილ მასას შეურიეთ 2 სუფრის კოვზი კაკაო, შაქარი, რომი, ღვინო ან კონიაკი, დაუმატეთ ჯერ კიდევ ცხელი რძესთან ერთად ადუღებამდე მიყვანილი კარაქი. ჩააყარეთ ვანილინი. მოზელილი მასა ერთგვაროვანი რომ გახდება, მისგან ბურთულები ან ნებისმიერი ფორმის ფიგურები დაამზადეთ. თეფშზე დარჩენილ კაკაოში ამოაგუნდავეთ და გააცივეთ. „კარტოფილის“ ამოსავლებ მასაში, ასევე შეიძლება წვრილად დაჭრილი ნიგვზის დამატებაც.
ტრიუფელი
150 გრ შოკოლადი, 1/3 ჭიქა ასათქვეფი ნაღები (არანაკლებ 30 %-იანი), 1 ჩაის კოვზი ლიქიორი, 1-2 სუფრის კოვზი შაქარი
დატეხილ შოკოლადის ფილას დავასხათ შაქრიანი ცხელი ნაღები და მორევით მთლიანად გავადნოთ. მოვათავსოთ რამდენიმე საათით მაცივარში. შესქელებული მასა კოვზით ამოვიღოთ და პატარა ბურთულები კალკაზე ან ფოლგაზე დავაწყოთ და საყინულეში ერთი საათით მოვათავსოთ. გავადნოთ დარჩენილი 50 გრ შოკოლადი და გაცივებული ბურთულები ამოვავლოთ ცხელ შოკოლადში. დავტოვოთ სანამ შოკოლადი არ გამკვრიდება.
შოკოლადის ძეხვი
ფხვიერი „პეჩენია“ 500 გრ, კაკაო 3 სკ, შაქარი 4 სკ, კარაქი 200 გრ, რძე ½ ჭიქა, ნიგოზი ან თხილი 50-100 გრ, ცუკატი (სურვილისამებრ), 50 გრ ვანილინი
დავაქუცმაცოთ თხილი. ცუკატები წვრილად დავჭრათ, „პეჩენიის“ ნაწილი წვრილად დავტეხოთ, ნაწილი - უფრო მსხვილად. ავურიოთ ერთმანეთში თხილი, ცუკატები და „პეჩენია“. შაქარი კარაქი და რძე დავადგათ გასაცხელებლად და დაველოდოთ კარაქის გადნობას. ცხელი რძე დავასხათ მომზადებულ მასას, გადავურიოთ და ფორმის მისაცემად გადავიტანოთ ცელოფანზე, კალკაზე ან ფოლგაზე. მიეცით ძეხვის ფორმა და საყინულეში ჩავდოთ ერთი საათით. „კარტოფილისგან“ გამოირჩევა იმით, რომ ნაყინივით ცივი მიიტანება სუფრაზე და დაჭრილი „ძეხვის“ ნაჭრებში ცუკატები და „პეჩენიის“ უფრო მსხვილი ნატეხები ნამდვილი ძეხვის ქონივით ჩანს.
ტრიუფელი II
მშრალი რძე 200 გრ (ან შესაბამისი წონის საბავშვო კვება, ამ რეცეპტის კლასიკას ანუ „მალიუტკას“ ვეღარ იპოვით, ამიტომ გამოგადგებათ ნებისმიერი ფირმის მსგავსი ნაწარმი გამოგადგებათ რაიმე განსაკუთრებული არომატიზატორის გარეშე), კაკაო 100 გრ , შაქარი 250 გრ, წყალი 100-120 მლ, კარაქი 100 გრ.
რძე და 60-70 გრ კაკაო გადაურიეთ ერთმანთში. შაქარი, წყალი და კარაქი მიიყვანეთ ადუღებამდე და ცხლადვე დაასხით რძის ფხვნილს. მოზილეთ . სუფრის კოვზის მეშვეობით, გადმოიღეთ მასა და დაამრგვალეთ. ამოვლება შეგიძლიათ დარჩენილ კაკაოში, ქოქოსის ფანტელში, ნიგოზში, თხილში და ა.შ.
ჭიანჭველების ბუდე
ამ რეცეპტის კლასიკური ვარიანტის ცომი ცხვება. გამოცხობის გარეშე ვერსიაც არსებობს. გირჩევთ არ დაიზაროთ და გამოაცხოთ. არ ინანებთ. მათთვის, ვინც არ აპირებს გამოცხობას, რეცეპტი საკმაოდ უინტერესოდ ჟღერს. ისევ ნაცნობი „პეჩენია“, მიახლოებით 500 გრ, დააქუცმაცეთ მომცრო ნაჭრებად და მოხარშუმლი შედედებული რძის 1 კოლოფისა და 200 გრ კარაქის კრემში გადაურიეთ. თეფზე გადმოიტანეთ და ფორმით ჭიანჭველების ბუდეს მიასმსგავსეთ (ლამაზი ხვეულების მისაღებად, შეგიძლიათ ცომი გაატაროთ ხორცსაკეპი მანქანის ყვეკაზე მსხვილ ფორმაში)
ცომის ინგრედიენტები: 3-4 ჭიქა ფქვილი, ½ ჭიქა შაქარი, 200 გრ არაჟანი, 200 გრ კარაქი, მარილი დანის წვერზე, სოდა ½ ჩ.კ.
ფქვილში არიეთ ყველა ინგრედიენტი, მოზილეთ რბილი ცომი, გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში ან გახეხეთ მსხვილ სახეხზე ან უბრალოდ პატარა ზომი ნაჭრებად დაყავით მთელი ცომი და სამივე შემთხვევაში თითო პორცია თხელ ფენად გამოაცხვეთ. ხორცსაკეპი მანქანიდან გამოსული „ჭიაყელები“ ჯგუფ-ჯგუფად თუნუქის ფურცელზე დააწყვეთ და გამოაცხვეთ. ოდნავ შეწითლებული მზა ნამცხვარი ჩაყარეთ ღრმა ჯამში და დაფშვენით ფანატიზმის გარეშე, ნაკუწებიც რომ კარგად იგრძნობოდეს, საფანლად ნუ აქცევთ! აი, ახლა კი, შეგიძლიათ დაუმატოთ დაფშვნილ მასას მოხარშუმლი შედედებული რძის 1 კოლოფისა და 200 გრ კარაქის კრემი და გადაურიოთ.
ტკბილეულობა ყავა-ჩაის მოვარულთათვის მზადაა.
კეთილი სურვილებით, თქვენი იუფიმია ენდრიუ
0 კომენტარი.:
Post a Comment