სააღდგომო ფუნთუშები ევროპიდან

Approved by Natia Jinjolava


ჯვრიანი ცხელი ფუნთუშები (Hot Cross Buns)
(გამოდის 24 ცალი)
1 ჭ თბილი რძე, 5 ს/კ მშრალი საფუარი, ½ ჭ +1 ჩ/კ შაქარი, 4 ჭ ფქვილი, 1 ½ ჩ/კ დაფქული იამაიკური პილპილი, ½ ჩ/კ დაფქული დარიჩინი, 1ჩ/კ მარილი, 125 გრ ცივი კარაქი, 2 მსხვილი კვერცხი, 1 მსხვილი კვერცხის გული, ½ ჭ მოცხრის ჩირი, 1/3 წ ოქროსფერი ქიშმიში, 2 ჩ/კ წვრილად გახეხილი ლიმონის ცედრა, 2 ჩ/კ წვრილად გახეხილი ფორთოხლის ცედრა, 3 ჩ/კ შაქრის პუდრა, ცოტაოდენი ფხვიერი ცომი

პატარა ჯამში მოვათავსოთ საფუარი, რძე და 1 ჩ/კ შაქარი. გავაჩეროთ 5 წუთით სანამ საფუარი ბუშტებს გაიკეთებს. დიდი ზომის ცალკე ჯამში ერთმანეთში გადავურიოთ ფქვილი, პილპილი, დარიჩინი, მარილი და დარჩენილი შაქარი. კარაქი დავჭრათ პატარა კუბიკებად და თითის წვერებით შევაზილოთ ფქვილისა და სანელებლების ნარევში. 1 კვერცხი და კვერცხის გული მსუბუქად გავთქვიფოთ. ფქვილისა და კარაქის ნარევის ცენტრში გავაკეთოთ ჩაღრმავება და ჩავასხათ საფუარიანი რძე, გათქვეფილი კვერცხები. ჩავყაროთ ქიშმიში, მოცხარი და ცედრები. ვზილოთ სანამ ელასტიურ ცომს არ მივიღებთ. გადმოვიტანოთ ფქვილმოყრილ დაფაზე და ვზილოთ დაახლოებით 10 წუთი, სანამ ცომი საბოლოოდ არ შეკვრება. მზა ცომი გადავიტანოთ ცხიმწასმულ ფართო ჯამში, გადავაფაროთ ჩაის ტილო და თბილ ადგილას გავაჩეროთ დაახლოებით 1 ½ საათი. 2 ცალი საცხობი ფირფიტა დავცხიმოთ. ფქვილიანი ხელებით გავყოთ ცომი 2 თანაბარ ნაწილად და თითოეული ნაწილისგან გავაკეთოთ 12–12 თანაბარი ზომის გუნდა. დავალაგოთ ერთმანეთისგან მოშორებით საცხობ ფირფიტაზე და გავაჩეროთ თბილ ადგილას დაახლოებით 45 წუთით.
გავახუროთ ღუმელი 200°C–მდე. სანამ ფუნთუშები ამოდის, გავთქვიფოთ შაქარის პუდრა და კვერცხი. ფქვილმოყრილ ზედაპირზე ფქვიერი ცომისაგან მოვამზადოთ ნახევარი სმ–ის სისქის გრძელი ლენტები. ამოსულ ფუნთუშებს გადავუსვათ გათქვეფილი კვერცხის სარკალა და ფხვიერი ცომის 2–2 ლენტი ზემოდა გადავადოთ ჯვარედინად (როგორც სურათზეა ისე). ლენტების ბოლოები ფუნთუშის ქვეშ ამოვკეცოთ. შევდგათ ღუმელში და ვაცხოთ დაახლოებით 12–15 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფრად არ დაიბრაწებიან. გამოვიღოთ და გავაგრილოთ. ასეთ ფუნთუშებს აღდგომამდე 1 კვირით ადრე აცხობენ, მერე ალუმინის ფოლგაში ან ცელოფანში ახვევენ და ყინავენ. ჭამის წინ კი აცხელებენ და თბილს ან ოთახის ტემპერატურისას მიირთმევენ.


ფხვიერი ცომი

75 გრ ჩაცივებული კარაქი, 1 ¼ ჭ ფქვილი, 2 ს/კ ცივი ერბო (ბოსტნეულის), ¼ ჩ/კ მარილი,  2 ან 4 ს/კ ყინულივით ცივი წყალი

ჯამში ცივი თითის წვერებით ავსრისოთ ერთმანეთში ფქვილი, კარაქი, ერბო და მარილი. ფქვილი და კარაქი ერთმანეთში ქადის გულივით რომ აირევა ჩანგლით ჩავაზილოთ 2 ს/კ ცივი წყალი. მერე ცივი ხელებით მოვზილოთ ცომი და ვზილოთ მანამ, სანამ ერთგვაროვან მასას არ მივიღებთ (ცომი ნამცეცებად აღარ უნდა იშლებოდეს), მაგრამ ვეცადოთ რომ ძალიან არ გავათბოთ ხელის სითბოთი. აუცილებლობის შემთხვევაში დავუმატოთ თითო–თითო ს/კ ცივი წყალი. მზა ცომი გავაცხვიოთ ცელოფანში და შევდოთ მაცივარში მინიმუმ 1 საათით (ჯობია მთელი დღით).

საუკეთესო სურვილებით, თქვენი მერი პოპინსი

0 კომენტარი.:

Post a Comment