გერმანულ-ფრანგული მიქსი იტალიური შტრიხებით, ანუ ელზასური გლეხური „ალმოდებული ნამცხვარი“

Approved by Natia Jinjolava


ელზასში ვართ! ეს უკვე საფრანგეთია, მაგრამ გერმანიის გავლენა ძალიან იგრძნობა (ჩუ, ფრანგებმა არ გამიგონ!). წლების მანძილზე ელზასი და ლოტარინგია ამ ორი ქვეყნის სადავო ტერიტორია იყო, ერთი ისაკუთრებდა, მეორე ართმევდა, პირველი ისევ იბრუნებდა და ა.შ. მოკლედ, იყო დიდი დაკა-დაკა. სტრასბურგში (ანუ ელზასის მთავარ ქალაქში), ქუჩების დასახელებები დღესაც ამ ორ ენაზე წერია. აქაურობა ბევრი რამით არის ცნობილი, მაგრამ ჩვენ ისტორია-ხელოვნებას შევეშვათ და კულინარიას მივხედოთ.

ამასთან დაკავშირებით უპირველეს ყოვლისა, ორი რამე მახსენდება: რაღა თქმა უნდა, საქვეყნოდ ცნობილი ფუა-გრა (გამოთქმაც „სტრასბურგული ბატივით ნასუქი“ აქედან მოდის: საწყალ ფრინველებს ისე ასუქებენ, რომ ბოლოს არათუ სიარული, განძრევაც არ შეუძლიათ. ასეთ კონდიციამდე მისული, უკაცრავად, ძალით მიყვანილი საბრალო ბატის ღვიძლი იმდენადაა გაზრდილი, რომ სახელგანთქმული პაშტეტის დამზადებისთვისაა ზედგამოჭრილი. ნეტავ სად იყურება ცხოველთა და ფრინველთა დაცვის საზოგადოება?!) და სტრასბურგული ვაზის ლოკოკინები (რომლებიც სხვადასხვა მწვანილით და სანელებლით მზადდება და ადგილობრივ თეთრ ღვინოსთან ერთად მიირთმევენ, ხოლო ფაუნის დამცველები ისევ დუმან).
გერმანიის ბატონობამ თავისი კვალი ელზასურ სამზარეულოსაც დაამჩნია, თუმცა ის ტიპიური კერძი, რომელზეც დღეს მოგიყვებით, თავისი არსითაც და გარეგნული იერითაც უფრო იტალიურ პიცას წააგავს. გაიცანით: ტარტ-ფლამბე, ანუ ფლამქუხე (როგორც ხედავთ, სახელიც ორმაგი აქვს).

შემადგენლობა: 200გ ფქვილი, 2სკ მცენარეული ცხიმი (მაგ. ზეითუნის ზეთი), 130მლ წყალი, მარილი (გემოვნებით), 200გ სქელი არაჟანი (ან 30%-იანი ნაღები), 200გ ხახვი, 120გ ბეკონი (ან შაშხი), პილპილი.
ფქვილი, ცხიმი, წყალი და მარილი ავურიოთ, ცომი მოვზილოთ (გაითვალისწინეთ, ცომი ხელს არ უნდა ეკრობოდეს!) და გავაბრტყელოთ ისეთნაირად, რომ მრგვალ ფირფიტას დაემსგავსოს. ცომის ფირფიტა გადავიტანოთ პერგამენტგადაკრულ ფორმაში და არაჟანი მოვასხათ.
ხახვი თხელ რგოლებად დავჭრათ,  ბეკონი - გრძელ ნაჭრებად, მოვაყაროთ მარილი და პილპილი, გადავურიოთ და ცომს დავაყაროთ. გამოვაცხოთ 250 გრადუსზე დაახლოებით 20 წუთის მანძილზე, სანამ ცომს გვერდები კარგად არ დაებრაწება (მეტიც, სანამ ცოტა არ მოეწვება - სწორედ ამიტომაც ჰქვია „ალმოდებული ნამცხვარი“).
ამ კერძის „გამრავალფეროვენისთვის“ შეგიძლიათ გამოიყენოთ არა უმი, არამედ მოთუშული ხახვი და ბეკონი, დაამატოთ სოკო და ა.შ, მოკლედ, ყველაფერი, რაც ხელთ გაქვთ და რაც გაგიხარდებათ. აბა, თქვენ იცით, არ დაიზაროთ და სცადეთ!
საუკეთესო სურვილებით, თქვენი დეიდა პოლი

0 კომენტარი.:

Post a Comment