პარკი ლობიო ნაღების სოუსში

Approved by Mary Poppins

"როგორ მოვხარშოთ პარკი ლობიო და სხვა მწვანე ფერის ბოსტნეული

1.პარკ ლობიოს ორივე ბოლო წაატეხეთ და სანამ მოხარშავთ, 2-3 საათის განმავლობაში ცივ წყალში ჩაალბეთ. „ახალი“ პარკი ლობიო მაღაზიაში დაკრეფიდან 2 კვირის თავზე ხვდება და წყალში ჩალბობა მას სითხის აღდგენის საშუალებას აძლევს.
2. ქვაბში (ალუმინის ქვაბი არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება) კალციუმის დაბალი შემცველობის მარილიანი წყალი აადუღეთ.
3. ჩამბალი ლობიო გადაწურეთ. შემდეგ მდუღარე წყალში ჩაყარეთ. მთავარია, ძალიან ბევრი ლობიო არ იყოს, იმიტომ რომ ლობიოს ჩაყრისგან წყალი გაცივდება. წყალი კი  რაც შეიძლება მალე უნდა წამოდუღდეს.
4. ქვაბს თავსახური დაახურეთ.
5. მოხარშეთ მზადყოფნამდე. ხარშვის ხანგრძლივობა ბოსტნეულის სახეობაზეა დამოკიდებული. მზა პარკი ლობიო ოდნავ მაგარი უნდა იყოს, მაგრამ არ უნდა ხრაშუნებდეს.
6. ლობიო წყლიდან ამოიღეთ, და დაუყოვნებლივ მირთმევას თუ არ აპირებთ, ცივი წყალი გადაავლეთ. ამას ფერის შესანარჩუნებლად კი არ ვაკეთებთ, არამდე მის გასაციებლად. ლობიოს პარკს  გაციება ოთახის ტემპერატურაზე რომ ვაცადოთ გადაიხარშება. ცხელი ბოსტნეული მის შიგნით არსებული ტემპერატურის ხარჯზე ხარშვას განაგრძობს. თუმცა, ასეთ შემთხვევაში შეგიძლიათ ხარშვა დააკლოთ და მერე მშვიდად გააციეთ ოთახის ტემპერატურაზე.
7. მოგვიანებით მირთმევას თუ აპირებთ,  ბოსტნეული კარაქისა და წყლის ნარევში (დაახლოებით 1 წილი კარაქი და 2 წილი წყალი) შეაცხელეთ, დაუმატეთ მარილი და პილპილი. გადაწურეთ და მიირთვით.

პარკი ლობიო ნაღების სოუსში
Haricots a la crème

პარკ ლობიო კარაქით, ნაღებითა და მდოგვით - ამ კერძისადმი კლასიკური ფრანგული მიდგომაა
200 გრ პარკი ლობიო, 10 ჯუჯა ხახვი, 1 კბილი ნიორი, 125 გრ უმარილო კარაქი, 50 გრ ცხიმიანი ნაღები, 75 მლ წყალი, მარილი, პილპილი, 1 ჩ/კ მდოგვის მარცვლები, 1 ს/კ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში.
ლობიო მოვხარშოთ ზემოთ მოყვანილი წესების დაცვით, მაგრამ სულ ბოლომდე ნუ მოხარშავთ, რამდენიმე წუთით ადრე გამორთეთ.
ხახვები დავფცქვნათ და დაჭრათ წვრილად, დავნაყოთ ნიორი. ძალიან დაბალ ცეცხლზე კარაქის საერთო ოდენობის ნახევარში მოვთუშოთ ხახვი და ნიორი, სანამ ხახვი გამჭვირვალე არ გახდება, ნიორი კი სუნს არ დაკარგავს (დაახლოებით 10 წუთი).
ხახვს დავამატოთ უკვე გაციებული პარკი ლობიო, კუბიკებად დაჭრილი 50 გ კარაქი, ნაღები და წყალი. მოვაყაროთ ბლომად მარილი და პილპილი, მოვუმატოთ ცეცხლი და ვხარშოთ კიდევ 3-4 წუთი, სანამ სითხე სოუსის კონსისტენციამდე შესქელებას არ დაიწყებს. დავუმატოთ ჩ/კ მდოგვის მარცვლები, დარჩენილი კარაქი, და საჭიროების შემთხვევაში, მარილი და პილპილი. კარგად გავაცხელოთ, მოვაყაროთ ოხრახუში და მივირთვით ცხლად.
მიაქციეთ ყურადღება, რომ მდოგვს ხარშვის სულ ბოლო ეტაპზე ვამატებთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში, ლობიო ძალიან უშნო მოყვითალო-მოყავისფრო ფერს მიიღებს."
("მეცნიერება კულინარიის შესახებ ანუ მოლეკულური გასტრონომია", ჰესტონ ბლუმნტალი)

საუკეთესო სურვილებით, თვენი მადამ დუროვა

0 კომენტარი.:

Post a Comment