დატენილი გოგრა

Approved by Natia Jinjolava


მოგრძო გოგრა 1 ც (3-4-კგ)
ბრინჯი -  მიახლოვებით 1,5 ჩაის ჭიქა
ქიშმიში, კურაგა, (ტყლაპი, შავი ქლიავის ჩირი) - სულ 1 ჩაის ჭიქა
შაქარი (თაფლი) - საშუალოდ 1 ჩაის ჭიქა
კარაქი - 100 გრ
მარილი -  2 ჩაის კოვზი
აარჩიეთ მოგრძო ფორმის  ისეთი ზომის გოგრა, რომ სიგრძეში ჰაერღუმელში ჩაეტოის. ეცადეთ ძალიან ვიწროყელიანი არ აიღოთ, რადგან  თესლის მოშორება გაგიჭირდებათ.   გარეცხეთ, ჩამოაჭერით ყუნწიანი „ქუდი“, თესლისგან გაასუფთავეთ და ცოტა ხნით გვერდზე გადადეთ.
მოამზადეთ შიგთავსი. გრძელი ბრინჯი ნახევრამდე მოხარშეთ ბევრ წყალში, დაამარილეთ, წყალი გადაწურეთ, სქელძირიან ქვაბში თუ ტაფაში გაადნეთ კარაქი, დაუმატეთ დათუთქული  ქიშმიში, კურაგა და შავი ქლიავის ჩირი (მჟავე ტყლაპიც ძალიან უხდება), ქიშმიშის ზომაზე დაჭრილი, მოხარშული ბრინჯი, შაქარი (შეგიძლიათ თაფლიც დაუმატოთ). აურიეთ და გააცხელეთ, სანამ შაქარი არ დადნება. ფლავი გამოდგით და გააცივეთ.
აიღეთ მომზადებული  გოგრა და  საკმაოდ მჭიდროდ დატენეთ მზა ბრინჯის ფლავით გოგრის მოცულბის ¾-ზე. ღუმელში მზადებისას ნახევრად მოხარშული ბრინჯი ზომაში იმატებს. დაახურეთ ჩამოჭრილი გოგრისავე თავსახური, რომ არ ჩამოვარდდეს, დაამაგრეთ კოქტეილის გრძელი შამფურებით ან უხმარი კბილის საჩიჩქნებით. შედგით გაცხელებულ ღუმელში ფოლგაზე, რომ მრავალსაათიანი ცხობის შედეგან გოგრის ძირი არ დაიწვას და დატოვეთ ასე ყველაზე დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 5-6 საათით. შემოწმება ადვილია, მზა გოგრაში ადვილად შეაღწევს ჩანგალი ან ჩხირი.

საუკეთესო სურვილებით, თქვენი იუფიმია ენდრიუსი

0 კომენტარი.:

Post a Comment